Επίσκεψη στο Ναυτικό Μουσείο
Απρίλιος 28, 2017
μουσείο
Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο
Νοέμβριος 16, 2017
προσαρμογή

Πώς θα προσαρμοστεί το παιδί καλύτερα στον παιδικό σταθμό

προσαρμογή

Η πρώτη φορά που το παιδί πηγαίνει στο σχολείο είναι μία καθοριστική στιγμή στην ζωή του. Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Είναι πολύ σημαντικό να γίνει ομαλά ο αποχωρισμός από τους γονείς και η προσαρμογή του στο σχολικό περιβάλλον. Το παιδί όσο είναι μωρό έχει ανάγκη τους γονείς του και ειδικά τη μαμά για να επιβιώσει. Εξαρτάται από αυτούς. Στην αγκαλιά τους νιώθει ασφάλεια και θαλπωρή. Όμως, όταν λίγο μεγαλώσει, έρχεται η μέρα που χτυπάει και για εκείνο το κουδούνι του σχολείου.

Το παιδί από εκεί που νιώθει ασφάλεια στην αγκαλιά της μαμάς και του μπαμπά, καλείται να προσαρμοστεί σε ένα νέο, άγνωστο περιβάλλον. Καλείται από την αγκαλιά της μαμάς να μεταβεί στην αγκαλιά της δασκάλας, η οποία στην αρχή είναι γι’ αυτό άγνωστη. Χρειάζεται χρόνο για να νιώσει την οικειότητα, την ασφάλεια, την αγάπη, την στοργή και την θαλπωρή. Ένας ζεστός, ήρεμος και φιλόξενος χώρος είναι ο κατάλληλος για να υποδεχτεί το παιδί. Οι παιδαγωγοί του σχολείου έχουν την εμπειρία αυτής της διαδικασίας και μπορούν να συμβουλεύουν τους γονείς σε κάθε φάση της.

Είναι πολύ σημαντικό αυτή η διαδικασία να γίνει πολύ ομαλά. Αφήνουμε το παιδί λίγη ώρα κάθε μέρα στο σχολείο για να συνηθίζει σταδιακά το χώρο του σχολείου και τα νέα πρόσωπα με τα οποία θα έρχεται καθημερινά σε επαφή. Καλό είναι να έχουμε προετοιμάσει το παιδί νωρίτερα, να του εξηγήσουμε τι θα κάνει στον παιδικό σταθμό και ποια θα είναι τα οφέλη του. Επίσης, είναι σημαντικό για το παιδί να γνωρίζει ότι ο γονέας είναι πάντα δίπλα του κατά τη διάρκεια της προσαρμογής και το ενθαρρύνει. Ο γονέας χρειάζεται να βρίσκεται στο χώρο του σχολείου τις πρώτες ημέρες και όταν έρθει η μέρα που θα φύγει, να έχει ενημερώσει το παιδί, ώστε να μην νιώσει εκείνο εγκατάλειψη. Είναι σημαντικό ο αποχωρισμός από εκείνη την μέρα και μετά να είναι σύντομος και ο γονέας σταθερός στην απόφασή του. Είναι πολύ πιθανό το παιδί να κλάψει για λίγα λεπτά, αλλά σύντομα θα σταματήσει και θα ενταχθεί στην ομάδα. Είναι πολύ σημαντικό σε αυτό το σημείο να αφήσει ο γονέας το παιδί και να μην λυγίσει από το κλάμα, γιατί όσο παρατείνεται ο αποχωρισμός τόσο δυσκολεύει η κατάσταση.

Μεγάλη σημασία για την προσαρμογή του παιδιού έχει η αποφασιστικότητα του γονέα. Χρειάζεται ο γονέας να έχει προετοιμαστεί για αυτόν τον αποχωρισμό και να είναι αποφασισμένος να κάνει αυτό το βήμα. Οποιοδήποτε άγχος ή αγωνία μεταφέρεται στο παιδί. Το παιδί διαισθάνεται τη δυσκολία του γονέα να το αποχωριστεί και αυτό δυσχεραίνει την προσαρμογή του. Όταν όμως ο γονέας είναι ήρεμος και έχει εμπιστοσύνη στο παιδί ότι θα τα καταφέρει, το παιδί το αφουγκράζεται και ηρεμεί. Χρειάζεται ο γονέας να νιώθει ότι κάνει κάτι καλό για το παιδί του, όταν το στέλνει στο σχολείο. Το σχολείο θα βοηθήσει το παιδί να εξελιχθεί, να αναπτύξει την κοινωνικότητά του και να καλλιεργήσει τις ικανότητες, τις δεξιότητες και τα ταλέντα του. Αυτά είναι καλό να τα σκέφτεται και όταν ακούει το κλάμα του παιδιού. Να μην αναστατώνεται, αλλά να νιώθει την σιγουριά ότι έχει πάρει την καλύτερη απόφαση για το παιδί του.

Πάντα να θυμάστε ότι όλα τα παιδιά προσαρμόζονται. Απλά το κάθε παιδί είναι μοναδικό, έχει τον δικό του ρυθμό και την δική του ιδιοσυγκρασία και θέλει να του δώσουμε χρόνο και να του έχουμε εμπιστοσύνη και όλα θα πάνε καλά.

Ανδρομάχη Δώσσα – Κανδηράκη

παιδαγωγός – ιδιοκτήτρια παιδικού σταθμού