οδοντίατρος
Επίσκεψη του οδοντιάτρου στο σχολείο μας
Οκτώβριος 12, 2016
φύτεμα
Φύτεμα λαχανόκηπου
Οκτώβριος 21, 2016
παιγνιοθεραπεία

Παιγνιοθεραπεία - θεραπευτικό παιχνίδι

παιγνιοθεραπείαΗ παιγνιοθεραπεία είναι μια ενεργητική και μη κατευθυντική μορφή ψυχοθεραπείας για παιδιά, που βασίζεται στην αρχή ότι το παιχνίδι είναι θεραπευτικό και ότι έχει ζωτική σημασία για την ολόπλευρη ανάπτυξη του παιδιού. Θεωρεί δηλαδή το παιχνίδι ως μια μορφή φυσικής και αβίαστης διαδικασίας μάθησης, ως τον αμεσότερο τρόπο απελευθέρωσης του παιδιού από άγχη, φόβους, συγκρούσεις και εντάσεις, ενώ παράλληλα διευκολύνει την επικοινωνία των ενηλίκων με τον εσωτερικό κόσμο του παιδιού. Το παιχνίδι μετατρέπεται από μέσο εξωτερίκευσης των συναισθημάτων του παιδιού σε μέσο κατανόησης για το θεραπευτή, για να μετουσιωθεί τελικά σε μέσο θεραπευτικής αλλαγής και προσωπικής ανάπτυξης.

Παίρνοντας ως δεδομένο το γεγονός ότι το παιχνίδι αποτελεί το καλύτερο φυσικό μέσο αυτοέκφρασης του παιδιού, η παιγνιοθεραπεία χρησιμοποιεί διάφορα είδη παιχνιδιών (παιχνίδι ρόλων, μινιατούρες, άμμο) αλλά και διάφορες άλλες μορφές έκφρασης, όπως η ζωγραφική, η μουσική, ο πηλός και το θεραπευτικό παραμύθι για να βοηθήσει το παιδί να εξερευνήσει πιθανές τραυματικές εμπειρίες, τωρινές ή του παρελθόντος, μέσα σε ένα περιβάλλον ασφάλειας που του παρέχει το συμβολικό παιχνίδι και ο θεραπευτής. Το παιδί παίζει τα συναισθήματα/προβλήματά του μέσα σε ένα θεραπευτικό πλαίσιο χρησιμοποιώντας το παιχνίδι, που είναι ο φυσικός τρόπος έκφρασής του, με απώτερο στόχο να μάθει να βοηθάει μόνο του τον εαυτό του.

Στη συγκεκριμένη διαδικασία, το παιδί είναι ο οδηγός και ο θεραπευτής ο συνοδοιπόρος, ο οποίος αποφεύγει να το καθοδηγεί κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Απλά το διευκολύνει σε αυτό το «ταξίδι αναζήτησης» και του παρέχει την απαιτούμενη θεραπευτική ασφάλεια. Η παιγνιοθεραπεία διευκολύνει την ανάπτυξη μιας ασφαλούς σχέσης, όπου το παιδί νιώθει ελεύθερο να εκφράσει πλήρως και να εξερευνήσει σε βάθος τον εαυτό του (συναισθήματα, σκέψεις, εμπειρίες και συμπεριφορές) χρησιμοποιώντας τον φυσικό τρόπο έκφρασης των παιδιών: το παιχνίδι.

Η παιγνιοθεραπεία είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος θεραπευτικής παρέμβασης για παιδιά που παρουσιάζουν μια ποικιλία δυσκολιών, όπως: κρίσεις θυμού, επιθετικότητα, ζήλια, άγχος αποχωρισμού, φοβίες, υπερκινητικότητα,  χαμηλή αυτοπεποίθηση, χαμηλή κοινωνικότητα, διαζύγιο, διαταραχές συμπεριφοράς, συναισθηματικές διαταραχές, διαταραχές ύπνου ή όρεξης κ.α.

Η αμοιβαία και ενεργητική συνεργασία μεταξύ του θεραπευτή και των γονέων είναι πολύ σημαντική για την βέλτιστη επίτευξη των θεραπευτικών στόχων.

Έλενα Γεωργιάδου

θεατρολόγος – παιγνιοθεραπεύτρια

Παρακολουθήστε την ενημερωτική ομιλία που διοργανώσαμε στον παιδικό μας σταθμό με θέμα: «Παιγνιοθεραπεία – θεραπευτικό παιχνίδι» την Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 18:00, όπου μίλησε η Έλενα Γεωργιάδου, θεατρολόγος – παιγνιοθεραπεύτρια.