αμυγδαλοτσακίσματα
«Αμυγδαλοτσακίσματα»
Ιανουάριος 16, 2018
λαογραφικό μουσείο
Επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο
Μάιος 4, 2018
παιδικός σταθμός

Γιατί να πάει το παιδί στον παιδικό σταθμό;

παιδικός σταθμός

Ο παιδικός σταθμός είναι μία κοινότητα παιδιών και ενηλίκων με την οποία το παιδί έρχεται σε επαφή αμέσως μετά την επαφή του με την οικογένεια. Παίζει καθοριστικό ρόλο στη ζωή του παιδιού, καθώς το παιδί περνάει πολλές ώρες εκεί σε μια κρίσιμη ηλικία.

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει σχετικά με την δομή και την λειτουργία του εγκεφάλου, από την γέννηση του παιδιού μέχρι τα 6 του χρόνια ο εγκέφαλος αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς και τότε αναπτύσσονται τα κέντρα του εγκεφάλου που συνδέονται με συγκεκριμένες λειτουργίες, όπως η κοινωνικοποίηση, η γλώσσα, η μαθηματική λογική σκέψη, η μουσική, η ξένη γλώσσα κ.α. Συνεπώς τότε είναι η κατάλληλη περίοδος, η χρυσή εποχή του ανθρώπου, όπως ονομάζεται, που χρειάζεται να δώσουμε στο παιδί τα κατάλληλα ερεθίσματα, ώστε να αναπτυχθούν πλήρως όλες οι ικανότητές του.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της χρυσής εποχής το παιδί το περνάει στον παιδικό σταθμό. Γι’ αυτό τον λόγο είναι πολύ σημαντική η επιρροή του παιδικού σταθμού στην μετέπειτα πορεία του παιδιού. Η περίοδος κατά την οποία το παιδί κοινωνικοποιείται και καλλιεργεί τις επικοινωνιακές δεξιότητές του είναι μέχρι τα 3 του χρόνια. Οπότε είναι σημαντικό το παιδί να έρθει σε επαφή με άλλα παιδιά της ηλικίας του εκείνη την περίοδο. Μέσα σε μία κοινότητα παιδιών, το παιδί θα έρθει σε επαφή με πολλά παιδιά και θα μάθει να συνυπάρχει μαζί τους. Μέσα από το ομαδικό παιχνίδι θα μάθει να επικοινωνεί, να μοιράζεται, να λειτουργεί μέσα σε ένα πλαίσιο με τους κανόνες που το διέπουν. Μέσα από την συχνή επικοινωνία βελτιώνει επίσης την ομιλία του και εμπλουτίζει το λεξιλόγιό του.

Η ηλικία που το παιδί πηγαίνει στον παιδικό σταθμό είναι μία πολύ δημιουργική περίοδος. Το παιδί θέλει να ασχολείται συνεχώς με κάτι διαφορετικό και να περνάει δημιουργικά τον χρόνο του. Έρχεται σε επαφή με την τέχνη και εκφράζεται μέσα από την ζωγραφική και τις κατασκευές. Ακόμη, καλλιεργεί την λεπτή του κινητικότητα και τις δεξιότητές του. Το παιδί δημιουργεί, απολαμβάνει την διαδικασία και χαίρεται για το αποτέλεσμα.

Επίσης, το παιδί ωριμάζει συναισθηματικά. Μαθαίνει να αναγνωρίζει τα συναισθήματά του και να τα εκφράζει. Επιπλέον, από την στιγμή που καλείται να αποχωριστεί για πρώτη φορά τη μαμά από την οποία εξαρτιόταν ως μωρό, μαθαίνει σιγά σιγά να στηρίζεται στα πόδια του και να γίνεται ανεξάρτητο. Είναι πολύ σημαντικό να ενθαρρύνουμε το παιδί να παίρνει πρωτοβουλίες και να αποκτά υπευθυνότητα. Έτσι θα γίνει ένα υπεύθυνος και ελεύθερος άνθρωπος.

Σε αυτή την μικρή ηλικία παρατηρούμε ακόμη ότι το παιδί θέλει να μάθει, θέλει να ανακαλύψει τον κόσμο. Σε αυτήν του την ανάγκη ανταποκρίνεται ο παιδικός σταθμός δίνοντας του ερεθίσματα, που είναι δύσκολο να έχει στο περιβάλλον του σπιτιού και διευρύνοντας τους ορίζοντες του. Σε αυτή την ηλικία που το παιδί αγαπά τη μάθηση είναι η κατάλληλη εποχή να το βοηθήσουμε να μάθει ό,τι ζητάει και να θέσουμε γερές βάσεις για την μετέπειτα πορεία του στο σχολείο και στην ζωή γενικότερα.

Είναι καθοριστικός, όμως, ο τρόπος με τον οποίο θα προσφέρουμε στο παιδί τα ερεθίσματα. Το παιδί μαθαίνει μέσα από την εμπειρία, μέσα από το παιχνίδι, μέσα από βιωματικές δραστηριότητες. Συνεπώς τα ερεθίσματα χρειάζεται να είναι κατάλληλα διαμορφωμένα για την ηλικία του και αυτά σίγουρα μπορεί να τα παρέχει το εκπαιδευτικό υλικό της Μαρίας Μοντεσσόρι, το οποίο είναι παγκοσμίως βραβευμένο για την αποτελεσματικότητά του. Το παιδί παίζοντας με αυτό μαθαίνει με βιωματικό τρόπο μαθητικά, γραφή, ανάγνωση, καθώς και χρήσιμα πράγματα για την καθημερινότητά του. Μέσα από αυτές τις δραστηριότητες καλλιεργεί επίσης την συγκέντρωσή του, τις δεξιότητες και τα ταλέντα του.

Αυτό που μας ενδιαφέρει, όμως, πρωτίστως είναι η ψυχική υγεία του παιδιού. Μόνο όταν το παιδί βρίσκεται σε ένα περιβάλλον όπου νιώθει την αγάπη και την ασφάλεια μπορεί να αναπτυχθεί ομαλά και να αποκτήσει γνώσεις. Γι’ αυτό χρειάζεται το περιβάλλον του παιδικού σταθμού να είναι ήρεμο και ασφαλές. Να ενθαρρύνει το παιδί να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή του και να έχει μία καλή εικόνα για τον εαυτό του, να πιστεύει ότι μπορεί να καταφέρει πολλά πράγματα και να κατακτήσει την ζωή. Το παιδί μας δείχνει τον τρόπο να το προσεγγίσουμε και να το βοηθήσουμε, αρκεί εμείς οι μεγάλοι να μπούμε στον Κόσμο του Μικρού Παιδιού.

Ανδρομάχη Δώσσα – Κανδηράκη

παιδαγωγός – ιδιοκτήτρια παιδικού σταθμού